Thirteen Reasons Why: het boek & de serie

13 Reasons Why

Het Young Adult-boek Thirteen Reasons Why van Jay Asher kwam tien jaar geleden uit en bespreekt heftige thema’s zoals pesten, verkrachting en zelfmoord. Het verhaal gaat over Hannah Baker en haar klasgenoten. Hannah heeft zelfmoord gepleegd maar heeft voor haar dood cassettebandjes opgenomen met daarop de dertien redenen voor haar zelfmoord. Wie is verantwoordelijk voor haar dood?

Deze maand kwam de serie 13 Reasons Why uit, die is gebaseerd op het gelijknamige boek. Geheel in Netflix-stijl bekeek ik de afleveringen achterelkaar. Normaal lees ik bij een boekverfilming altijd eerst het boek maar deze keer kon ik de makkelijke beschikbaarheid van de Netflix-serie niet weerstaan.

In mijn ervaring geeft een boek vaak meer achtergrondinformatie en leer je de personages nog beter kennen. Daarom wilde ik na de serie ook graag het boek nog lezen. Ik had wel eerst een paar dagen pauze nodig om het verhaal van de serie nog wat te laten bezinken, terwijl ik het liedje The Night We Met op repeat luisterde. Maar toen ik eenmaal besloot om het boek te lezen moest ik het boek ook direct hebben. Dus geen tijd voor een dag verzendtijd, ik kocht het ebook zodat ik het boek direct die avond kon lezen. Eén ding viel me direct al op: het is geen dik boek. Ik vroeg me af hoe maar 304 pagina’s alle informatie konden bevatten die in de dertien uur lange serie langs is gekomen. Auteur Jay Asher heeft meegewerkt aan de serie dus dat vond ik een goed teken. Terwijl ik het boek las kon ik niet anders dan constant het boek met de serie vergelijken, doet de serie het boek eer aan? Hieronder zet ik een aantal verschillen op een rijtje.

(Het volgende stuk bevat spoilers. Niet verder lezen als je het boek en de serie nog niet hebt gekeken & gelezen!)

De rechtszaak
In het boek is er geen sprake van een rechtszaak. In de serie klagen de ouders van Hannah de school aan. De rechtszaak is een goede toevoeging omdat het laat zien dat ook een school een verantwoordelijkheid heeft om in te grijpen bij zaken zoals pesten.

Het luisteren van de cassettebandjes
Clay luistert in het boek in één nacht alle cassettebandjes. In de serie doet Clay er soms tergend langzaam over omdat hij het blijft uitstellen. In de tussentijd confronteert hij de mensen die genoemd worden op de cassettes, iets wat niet in het boek ter sprake komt.

Clay’s hallucinaties
In het boek heeft Clay geen hallucinaties. In de serie verliest Clay soms de realiteit uit het oog, zoals in de aflevering waarin hij Hannah bloedend op de basketbalveld ziet liggen terwijl er een gewone wedstrijd bezig is.

Clay en Hannah’s relatie
In het boek werken Clay en Hannah een zomer lang samen in de bioscoop maar hebben ze voorafgaand aan het feestje nooit echt een gesprek gehad. In de serie hebben ze al een vriendschap: Hannah noemt Clay ‘Helmet’, ze kijken samen naar een eclips en dansen een schuifelnummer (‘That one slow song’: The Night We Met van de band Lord Huron).

Het einde
Zowel in het boek als in de serie spreekt Clay Skye aan, een vriendin waar hij een lange tijd niet meer gesproken mee heeft.
In het boek stuurt Clay de cassettebandjes naar de volgende persoon en weet je niet wat er daarna zal gebeuren. In de serie geeft Clay ze aan Mr. Porter en geeft Tony de bandjes aan de ouders van Hannah.

Thirteen Reasons Why - Jay Asher

Mijn mening is natuurlijk beïnvloed door het feit dat ik eerst de serie gekeken heb, maar ik vond de serie echt leuker. Vooral door de uitgebreide achtergronden van de andere personages en het feit dat je Clay en Hannah wat beter leert kennen. Je krijgt het verhaal  van verschillende kanten te zien en komt meer te weten over de tieners die door Hannah besproken worden. De essentie van het boek is mooi overgenomen in de serie en vaak zijn dialogen uit het boek letterlijk in de serie overgenomen. Zowel het boek als de serie vertelt het pijnlijke en aangrijpende verhaal van Hannah Baker. Beide zijn een absolute aanrader!

Wat vonden jullie van Thirteen Reasons Why? Heb je de serie en/of het boek al gelezen?

*Ik schreef inmiddels ook een recensie over het tweede seizoen: die kan je hier lezen! *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *