Simon vs. The Homo Sapiens Agenda – Becky Albertalli

Simon vs. - Becky Albertalli

Simon is zestien jaar en is aan het ontdekken wie hij is en waar hij voor staat.  Eén ding weet hij zeker: hij is verliefd op de jongen Blue. Blue en Simon mailen elkaar over hun problemen en kunnen alles aan elkaar kwijt en echt eerlijk tegen elkaar zijn… behalve over hun identiteit. Ze weten alleen dat ze op dezelfde middelbare school zitten maar niet elkaars echte namen. Langzaamaan groeit bij Simon de behoefte om Blue in het echt te ontmoeten.

Omdat Simon vergeet uit te loggen op een schoolcomputer, komt zijn klasgenoot Martin achter zijn mailtjes naar Blue. Martin heeft Simons mailwisseling met Blue gelezen en dreigt de hele school te vertellen dat Simon homo is. Simon wil nog niet uit de kast komen en stemt schoorvoetend toe met Martins voorgestelde alternatief: Simon helpt Martin om een wit voetje te halen bij zijn vriendin Abby. Maar deze situatie kan niet anders dan naar aflopen…

De auteur Becky Albertalli heeft jaren als klinische psycholoog gewerkt met LHBT (lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender) kinderen. Simon vs. The Home Sapiens Agenda is haar eerste roman. Voor degenen die de roman liever in het Nederlands lezen, is er ook een Nederlandse uitgave uitgekomen bij Blossom Books: Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld.

Het verhaal wordt vanuit het ik-perspectief van Simon verteld, en tussendoor staan in een andere opmaak de mails van Simon en Blue te lezen. Deze afwisseling tussen de mails en het ik-perspectief werkt goed. Het is leuk om de mailtjes te lezen en zo een beeld te krijgen van Simons relatie met Blue. De identiteit van Blue zou je al vrij snel kunnen raden, maar dat doet niet af aan het verhaal.

Door de gevoelige onderwerpen en het mooie liefdesverhaal wist het boek me direct te interesseren, en ik heb het in één avond uitgelezen. De uiterst sympathieke Simon is een leuke hoofdpersoon, alleen al door zijn liefde voor Harry Potter. Zijn worsteling om zijn identiteit ontdekken is mooi neergezet in deze coming of age-roman. Ook zijn vrienden zijn allemaal interessant en heerlijk om over te lezen, de onzekere Leah, de uitbundige Abby en de mysterieuze Blue. Zelfs Martin is niet archetypisch weggezet als ‘de slechterik’ maar is duidelijk een verwarde jongen die fouten maakt en ervan probeert te leren.

Uit de kast komen is een belangrijk thema in dit boek. Simon zegt op een gegeven moment dat het eerlijker zou zijn als iedereen uit moet komen voor hun seksualiteit. Waarom is heteroseksualiteit de norm? Hoe men met vooroordelen omgaat en hoe aanwezig die nog zijn in maatschappij wordt op een genuanceerde manier verwerkt in deze roman. Simon, die zelf nog op zoek is wat voor persoon hij is, denkt na over hoe zijn ouders hem in een bepaald hokje stoppen:‘She does this every freaking time. Both of them. They put me in a box,  and every time I try to nudge the lid open, they slam it back down. It’s like nothing about me is allowed to change.’

Simon vs. The Homo Sapiens Agenda is een heerlijk grappig, ontroerend en romantisch debuut, dat een plaatsje in je hart weet te veroveren door de mooie gedachten over opgroeien en liefde. Dit boek laat je nadenken over je vooroordelen, laat je lachen om het prachtige en komische liefdesverhaal, en ten slotte naar de supermarkt rennen voor een rol Oreo’s.

Rating: 4/5
Titel: Simon vs. The Homo Sapiens Agenda
Auteur: Becky Abertalli
Pagina’s: 303
Uitgeverij: Penguin
Verschenen: april 2015
ISBN: 978 0 141 35609 9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *