Schimmenlied – Lynn Robin

Schimmenlied

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Simone van het self-publishing platform The Black Sheep Indie of ik geïnteresseerd was om Schimmenlied te recenseren. De plot klonk interessant (geesten, engelen en demonen in een wereld tussen leven en dood… Nice!) en ik vond het leuk om weer iets lezen van Nederlandse bodem. Dus ik stemde toe en kreeg het e-boek toegestuurd. Hieronder lees je mijn oordeel…

De schimmenwereld is niet het hiernamaals, het is de wereld tussen leven en dood.

Lily kan maar moeilijk accepteren dat haar vriendje Mason is overleden. Ze wil geen afscheid nemen en probeert daarom op een avond contact te leggen met zijn geest. Dan verschijnt Dinah, een gids die haar kan leiden naar Mason in de Schimmenwereld. Mason heeft namelijk nog geen rust gevonden en dwaalt daarom als schim nog rond. Lily betreedt deze wereld met alle gevaren vandien…

Schimmenlied is geschreven door Lynn Robin, en het is een eerste deel van een grotere serie. De eerste drie delen zijn novelles en daarna volgen er nog drie romans. De drie novelles zijn al verkrijgbaar op Black Sheep Indie, op de andere delen moet je nog even wachten. Wel staat zowel deel 4 als 5 nog dit jaar op de planning! Op de blog van Lynn Robin kun je ook een leuke behind the scenes lezen over hoe ze op haar keuzes kwam om over de Schimmenwereld te schrijven.

De eerste pagina wist mij nog niet te overtuigen. Dat kwam vooral omdat in de eerste acht zinnen er wel zes keer een vorm van ‘zeggen’ werd gebruikt. Door het gebrek in variatie en de korte ‘zei ze’ ‘zei ik’ beschrijvingen, las het niet echt fijn en een beetje houterig. Maar toen ik verder las werd de schrijfstijl veel beter. Centraal in het verhaal staat de liefde tussen Lily en Mason en tijdens Lily’s tocht naar het Schimmenmeer lees je door middel van herinneringen ook meer over hun relatie.

De Schimmenwereld is een interessante verhaalomgeving en Lynn Robin weet goed de dreiging te omschrijven. Ze eindigt heel slim elk hoofdstuk met een cliffhanger waardoor je eigenlijk geen keuze hebt om niet verder te lezen! Ook weet ze een aantal verrassende twists in het verhaal te verwerken.

Het verhaal is opgebouwd in korte hoofdstukken. Op elke pagina waar een nieuw hoofdstuk begint, staat een vlinder afgebeeld. In eerste instantie snapte ik het nut van die vlinder niet, ik vond muzieknoten geschikter omdat muziek een belangrijk thema is in dit verhaal. Maar na even de symboliek van vlinders te hebben gegoogled, kwam ik erachter dat een vlinder symbool staat voor de drie stadia die de menselijke ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding. Die symboliek past heel mooi bij het verhaal.

Schimmenlied is een novelle en heeft vanwege de lengte wel enkele beperkingen. Er zijn eigenlijk maar vier personages in het verhaal. Lily en Mason leer je vooral kennen als geliefden en Dinah en Eli blijven mysterieus. Ik zou graag wat meer verdieping in de karakters hebben gelezen en interactie met andere personages. Ook meer uitleg over hoe de wereld van Wakers en Gidsen  werkt zou interessant zijn geweest.

Schimmenlied is een leuke novelle in een griezelige setting. Een spannend verhaal waar niets iets wat het lijkt…

Rating: 3,5/5
Titel: Schimmenlied
Auteur:  Lynn Robin
Pagina’s: 129
Genre: Young Adult/ Urban Fantasy
Uitgeverij: Black Sheep Indie
Verschenen: 2017
ISBN: 9780241335437

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *