Holding Up the Universe – Jennifer Niven

Holding up the universe - Jennifer Niven

Prosopagnasia (pro-sug-pag-NO-zhuh) noun: 1. An inability to recognize the faces of familiar people, typically as a result of damage to the brain. 2. When everyone is a stranger.

Jack heeft een groot geheim: hij heeft een syndroom waardoor hij geen gezichten kan herkennen. Hij heeft dit aan niemand vertelt en is voor zijn omgeving gewoon de vrolijke lolbroek.
Libby gaat voor het eerst weer naar school. Ze heeft een moeilijke tijd achter de rug door haar gewichtsproblemen, op een gegeven moment was ze zo zwaar dat ze niet meer uit bed kon komen. Ze is nu veel afgevallen en durft het maar net aan om naar middelbare school te gaan, bang voor het harde oordeel van haar klasgenoten.

Nadat ik Waar het licht is had gelezen van Jennifer Niven, was ik super benieuwd naar haar andere boek. Holding Up the Universe is ook in het Nederlands bij Uitgeverij Moon uitgekomen als Op mijn schouders, maar ik koos ervoor om deze keer Nivens boek in het Engels te lezen.

I want you to know that I’m rooting for you. Sometimes we need to hear that, even from a stranger.

De cover van Holding Up the Universe is heel mooi en goed gekozen. Dat zorgde direct al voor een goede eerste indruk. Vanaf het begin trok het boek al mijn aandacht door de leuke en sympathieke hoofdpersonen. Niven wisselt de personages af in korte hoofdstukken. Libby met haar gewichtsproblemen en haar verdriet over het overlijden van haar moeder. En Jack, die een syndroom heeft waardoor hij mensen niet kan herkennen. Jack en Libby vinden steun bij elkaar. Ze maken een mooie ontwikkeling door zodat ze zichzelf leren te accepteren.

Vooral het eerste helft van het boek was ik erg geïntrigeerd door de leuke hoofdpersonen en hun schattige interactie. De tweede helft vond ik qua plot niet heel bijzonder. Op een gegeven moment weet je gewoon dat Jack zijn ziekte niet langer verborgen kan houden. Dat hij het zo lang heeft volgehouden is al op het randje van geloofwaardigheid. Bovendien vond ik het moeilijk te begrijpen waarom hij het zelfs niet aan zijn familie verteld. Toch bleef het verhaal boeien en bleef ik me inleven in de personages.

Holding Up the Universe is een mooi boek over rouw, vriendschap en liefde. Een leuke Young Adult over verder kijken dan uiterlijk en vooroordelen.

Rating: 3/5
Titel: Holding Up the Universe
Auteur: Jennifer Niven
Pagina’s: 388
Uitgeverij: Penguin Books
Verschenen: 2016
ISBN: 978014357058

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *