Enkeltje Ierland – Charlotte de Monchy

Enkeltje IerlandLisa woont nu acht maanden in Ierland, en is tevreden over haar werk als dierenarts. Maar één ding ontbreekt op het schattige plattelandsleven: leuke mannen. De lokale boeren op leeftijd zijn niet bepaald aantrekkelijke keuzes dus hoe gaat ze dan haar grote liefde vinden?
Kathy verhuist na een scheiding samen met haar dochtertje terug naar haar geboorteplaats Brentwood, Zal ze in haar oude omgeving haar draai weer vinden?
William keert na de dood van zijn ouders terug naar Brentwood. Hij heeft het familielandgoed geërfd. Maar om zijn erfenis ook daadwerkelijk te krijgen, moet hij laten zien dat hij betrouwbaar is door zich te verloven met een geschikte vrouw. Die vrouw vinden, ja dat blijkt nogal een uitdaging op het stille platteland, maar laat er nu net een aantrekkelijke jonge dierenarts in zijn dorpje zijn gaan wonen…

Omdat het al meer dan een week melancholisch en regenachtig weer is, had ik zin in een lekker vrolijk boek. Ik koos voor Enkeltje Ierland, de tweede roman van Charlotte de Monchy. Net zoals haar debuutroman Zes maanden zonder speelt dit boek zich af in Ierland. Het boek laat een romantisch, plattelandsleven zien met hoofdpersoon Lisa die in een schattige cottage woont en love interest William in een enorm huis op zijn familielandgoed.

De Monchy heeft Communicatiewetenschappen gestudeerd en weet in haar romans heel goed te verwerken hoe communicatie totaal mis kan gaan. Als lezer zit je bij verschillende gesprekken te roepen: Kom op, vraag door, wees duidelijk! Maar juist de miscommunicatie maakt het natuurlijk ook een vermakelijk boek.

Dit boek volgt een beetje een vaste chicklit-structuur: eerst zijn er ongemakkelijke en starre gesprekken tussen het toekomstige stel, waardoor ze een hekel aan elkaar krijgen en langzamerhand tot het besef komen dat ze elkaar toch wel heel leuk vinden en de ander te snel hebben beoordeeld. Op een gegeven moment zegt het personage Kathy tegen hoofdpersoon Lisa:

‘Wat een clichés! Dit lijkt wel zo’n slechte B-film met vreemde belichting en bloedmooie acteurs die niet kunnen acteren.’
‘Dat zei Tess ook al. Het lijkt op een langlopende soap die we in Nederland hebben. Dat is het niveau van mijn leven.’

Op zich is de vertrouwde Chicklit-structuur leuk, maar af en toe miste ik een echte verrassing in het verhaal. Er moeten ook niet te veel clichés in een boek zitten. Het sterke punt van het verhaal is toch wel de overvloedige humor. Het boek is ontzettend grappig geschreven en ik heb regelmatig hardop gelachen.

Enkeltje Ierland is een vrolijk, grappige feelgood-roman. Vanaf het begin weet je hoe het zal aflopen, maar dat is ook de charme van een chicklit. Het is een romantisch verhaal die zeker meer dan eens een glimlach op je gezicht zal toveren. 

Rating: 3/5
Titel: Enkeltje Ierland
Auteur: Charlotte de Monchy
Pagina’s: 288
Uitgeverij: Meulenhoff De Boekerij
Verschenen: januari 2016
ISBN: 9789022572504

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *