Boek vs Film: Zwaard verliefd!

Zwaar verliefd!

Ik volg schrijfster Chantal van Gastel al een tijdje op Instagram en zo wist ik dat haar boek Zwaar verliefd! werd verfilmd. Na de trailer (dat moment dat Isa juicht in haar auto en Ruben dat ziet vond ik direct al geweldig) besloot ik het boek te gaan lezen en daarna lekker naar de romkom in de bios te gaan. In deze blog geef ik mijn mening over zowel het boek als de film!

Het verhaal

Isa is een jonge dierenarts die worstelt met haar gewicht. Als ze met spoed wordt opgeroepen naar de kliniek ontmoet ze  daar Ruben.  Ze weet Rubens hond Bo te redden en wordt al snel verliefd op Ruben, maar ze is bang dat hij haar niet ziet staan. Ze besluit af te vallen, vanaf nu gaat ze fanatiek naar de sportschool en eet alleen nog maar gezond. Zal het lukken om Ruben verliefd op haar te laten worden?

Het Boek: Zwaar Verliefd!

Zwaar verliefd! is het eerste deel van een trilogie over de jonge dierenarts Isa. Inmiddels zijn alle drie de delen al uit dus je kan lekker doorlezen.
Na de eerste pagina’s wist ik al dat ik het een leuk boek zou vinden. Het boek begint met pashokjes ellende en het feit dat Isa geen zin heeft om te koken en dus maar met een zak paprikachips op de bank ploft (herkenbaar). De klungeligheid van Isa sprak me heel erg aan en het feit dat ze zo toegewijd is in haar baan als dierenarts maakt haar heel sympathiek.

Haar relatie met Ruben ontwikkelt zich super schattig. Ik was helemaal voor Ruben en die stukken heb ik ook met plezier gelezen. Op het einde ergerde ik me wel wat aan hun problemen en hoe die werden uitgerekt. Het begin en midden vond ik toch leuker en iets geloofwaardiger.

Maar toch heeft het boek veel charme. Naast het liefdesverhaal heb je ook lieve en aangrijpende verhaallijnen van de dierenartspraktijk, bijvoorbeeld de familie die afscheid moet nemen van hun oude hond Booster. En ook zitten er heerlijk grappige en herkenbare situaties is. Ik heb zo genoten van het feit dat Isa de fit-test van de sportschool probeert te ontwijken omdat ze niet gewogen wil worden.

De Film: Zwaar verliefd

Ik ga niet zo vaak naar Nederlandse films, vooral romantische komedies vind ik dan net iets te nep aanvoelen. Maar door de leuke trailer was ik toch wel benieuwd.
Mijn filmbeleving is een beetje getekend door mijn mede filmbezoekers. Ik ging op mijn vrije middag heen en ’s middags gaan toch ook wel andere bezoekers naar de bios. Achter mij zaten twee dames van iets hogere leeftijd die de gehele film commentaar hadden van ‘Oja dat is daar in Den Bosch’. En aan de andere kant van zaal zaten twee ongelofelijk irritante meiden die stomme opmerkingen maakten als er bijvoorbeeld een opmerking over overgewicht werd gemaakt en joelden als Isa en Ruben gingen zoenen. Erg jammer.

De film volgde aardig het boek, natuurlijk zijn er veel dingen uit of ingekort maar het verhaal is niet drastisch omgegooid. Het einde is bijvoorbeeld wel iets veranderd, en dat vond ik juist iets geloofwaardiger, maar nog steeds niet de beste oplossing.

Ik ergerde me een beetje aan de stereotype personages in de film. De vriendinnen van Isa blijven beetje eendimensionaal, en Marleen, de ex van Ruben wordt ook express extra bitchy neergezet.

Het sterkste punt van de film is de interactie tussen Isa (Barbara Sloesen) en Ruben (Jim Bakkum). De casting is echt goed gedaan, ze hebben veel chemie. Ook de soundtrack van de film vind ik mooi gekozen.

Oordeel

Zwaar verliefd! is een luchtige feelgood roman vol met herkenbare situaties en een schattig liefdesverhaal. De film is voor mij net te cliché en ik zou het niet aanraden om ervoor naar de bioscoop te gaan. Net zoals vaak het geval is: the book was better.

Boek: 4/5 sterren
Film: 2,5/5 sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *