An Absolutely Remarkable Thing – Hank Green

An Absolutely Remarkable Thing - Hank Green

Even on these most terrible days, even when the worst of us are all we can think of, I am proud to be a human.

Op een avond als de drieëntwintigjarige April May door Manhattan loopt, ziet ze een gigantisch sculptuur. April May belt haar vriend Andy en samen maken ze een filmpje van het beeld, die April May de naam ‘Carl’ geeft, en plaatsen hun vlog op YouTube. De vlog gaat viral en ze worden op slag beroemd, want April May en Andy zijn de eerste ontdekkers van de mysterieuze beelden. Over de hele wereld zijn namelijk meer dan 60 ‘Carls’ verschenen. Maar waar komen de Carls vandaan en wat willen ze…

Twee weken geleden schreef ik al een blog over Hank Green. Ik volg Hank en zijn broer John Green al sinds 2007 en ik ben fan van hun YouTube kanaal Vlogbrothers. De boeken van John Green behoren tot mijn absolute YA favorieten, dus toen bekend werd dat Hank Green een boek ging schrijven was ik super enthousiast. Kort na de uitkomst kwam het boek al op nummer 1 van de New York Times Bestseller lijst, dus ook zijn boek wordt goed ontvangen.

Hoofdpersoon April May weet goed hoe ze wil overkomen in de vlogs en interviews. Samen met haar vriend Andy bedenkt ze een mediaplan en denkt ze over zichzelf als een merk. Ze komt zelfverzekerd over maar blijft menselijk. Ze pleit voor de Carls en wil niet dat mensen te bang zijn voor de mysterieuze beelden.

People will hate you for no reason, or for bad reasons, or even for good reasons. People are torn apart by fame, and this is far beyond what most of them deal with. You’re talking about yourself like you’re a tool, but you’re a person too. And an evolving one. This will affect your life forever.

Het verhaal wordt verteld door April, die terugkijkt op de gebeurtenissen. Achteraf ziet ze waar ze foute beslissingen heeft gemaakt en wat haar zwakke punten waren. Af en toe maakt ze ook toespeling op hoe iets verregaande gevolgen had, maar legt niet uit waarom. Bovendien is er zo weinig bekend over de Carls en wil je als lezer graag meer informatie. Vaak eindigen de hoofdstukken op een heel spannend moment of mysterieuze uitspraak. Green weet op die manier slim de spanning op te bouwen.

April maakt niet altijd even sympathieke beslissingen en is absoluut geen perfect personage. Ze heeft moeite met relaties en ondanks een fijne relatie met vriendin Maya, durft ze zich niet helemaal te geven. Toch leert April ook dat ze niet alles alleen kan. Het ontrafelen van raadsels van de Carls kom pas echt goed op gang als April met andere mensen gaat samenwerken.

An Absolutely Remarkable Thing is een verhaal over de invloed van social media op de publieke opinie en de gevolgen van opeens bekend worden. Het is spannende science fiction maar heeft tussendoor ook genoeg grappige en lieve momenten. Ik moet nog even nadenken over het einde maar ik hoop dat Hank Green blijft schrijven en dat we wellicht nog meer gaan lezen over April!

Rating: 4/5
Titel: An Absolutely Remarkable Thing
Auteur:  Hank Green
Pagina’s: 343
Genre:  Young Adult / Science Fiction
Uitgeverij: Trapeze
Verschenen:
september 2018
ISBN: 9781473224186

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *