A Court of Wings and Ruin – Sarah J. Maas

ACOWAR - Sarah J. Maas

Eindelijk: het slotdeel van de A Court of Thorns and Roses serie is er! Ik keek er al maanden naar uit en ik heb in de week voordat ik mijn exemplaar kreeg de eerste twee delen met veel plezier opnieuw gelezen. Ik ontving A Court of Wings and Ruin in de Sarah J. Maas Special van Celebrate Books met allerlei verwante goodies. Natuurlijk heb ik ACOWAR direct gelezen maar ik heb het verhaal even laten bezinken voordat ik aan een recensie begon. Lees hieronder mijn oordeel 🙂

A Court of Wings and Ruin is een slotdeel en er hangt een andere sfeer in het boek. De oorlog is sterk aanwezig in het boek en in tijden van oorlog moeten er moeilijke keuzes worden gemaakt. Keuzes die in normale tijden onvoorstelbaar zouden geweest zijn. Rhys en Feyre werken samen als High Lord en High Lady en staan voor behoorlijk wat uitdagingen. Gelukkig krijgen ze daarbij hulp van hun Inner Circle.

Feyre blijft een sterk en bewonderingswaardig personage. Ze is nog steeds getraumatiseerd door de gebeurtenissen in de eerdere boeken maar dat maakt het verhaal ook geloofwaardig. Als ze nu opeens door de liefde weer genoeg zelfvertrouwen had en normaal kon slapen, neemt dat weg van het eerdere verhaal. Mor, Rhys, Lucien, Azriel, Nesta; elk personage in dit boek heeft wel iets traumatisch meegemaakt en moet daar mee leren omgaan. Op een gegeven moment zegt Mor:

‘We’re all broken,’ Mor said. ‘In our own ways – in places no one might see.’

Heel mooi en zeker waar. In mijn recensie van A Court of Mist and Fury noemde ik het ook al: de personages zijn echt het sterkste punt in deze serie. Tijdens het herlezen van de vorige twee delen was ik erg benieuwd hoe Tamlin in dit boek naar voren zou komen. Vooral toen ik deel 1 herlas was ik veel bezig of ik nu anders naar Tamlin keek omdat ik deze keer wist wat er in het volgende boek ging gebeuren. Ook Tamlin komt in dit slotdeel meerdere keren voor en ik was heel blij met hoe Sarah J. Maas hem heeft neergezet.

In dit deel is de verhaalwereld nog groter dan in de vorige boeken. Er worden meerdere courts bezocht en je leest over alle High Lords. Nieuwe personages worden geïntroduceerd (bijvoorbeeld Helion van Day Court) en oude komen weer terug (zoals de Suriel en de Weaver). Het is heel interessant om te lezen over de machtsverhoudingen van alle courts.  ACOWAR focust namelijk veel op politieke samenwerkingen en oorlogsstrategieën.

ACOWAR is echt een emotionele achtbaan. Zeker de laatste tweehonderd pagina’s moest ik regelmatig slikken en kon ik het boek absoluut niet wegleggen. Ik zal het boek later ongetwijfeld een keer rustiger herlezen, zodat ik niet te veel bezig ben om het einde proberen te raden en aan het stressen ben over wie er misschien zal doodgaan.

A Court of Wings and Ruin is een emotioneel slotdeel, vol met vriendschap, liefde en actie. Het verhaal van Feyre en Rhys is op een mooie wijze afgesloten. Ik ben benieuwd naar de spinoffs en ik blijf ontzettende fan van het werk van Sarah J. Maas!

Rating: 5/5
Titel: A Court of Wings and Ruin
Auteur: Sarah J. Maas
Pagina’s: 699
Uitgeverij: Bloomsbury
Verschenen: mei 2017
ISBN: 9781619634480

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *