Hank Green – de broer van…

Hank Green

De meeste lezers kennen John Green wel, de auteur van The Fault in Our Stars en Looking for Alaska. Minder bekend is misschien zijn broer Hank Green. Hanks debuut is inmiddels uitgekomen: An Absolutely Remarkable Thing. Vandaag laat ik zien wat Hank Green (en vaak samen met zijn broer John) allemaal voor cools heeft gedaan en vertel ik waar zijn debuut overgaat.

Brotherhood 2.0

Samen met zijn broer John Green begon hij 1 januari 2007 aan het project Brotherhood 2.0 op YouTube. Ze mochten elkaar niet meer appen of mailen, maar uitsluitend communiceren via korte dagelijkse vlogs. Als een van de broers zich niet aan de dagelijkse vlog hield, dan stonden daar straffen voor, en die waren vaak hilarisch.
Ik weet niet of ik al op 1 januari begon met kijken, maar zeker wel ergens in het begin. Ik kijk dus inmiddels al meer dan 10 jaar vlogs van ze (oef, ik word oud).

Nerdfighters

Door Brotherhood 2.0 kregen de Green-broers veel volgers en die volgers worden de Nerdfighters genoemd. Inmiddels is dat een grote community en organiseren ze bijeenkomsten. Het motto van de Green-broers/Nerdfighters is DFTBA = Don’t Forget To Be Awesome. Een heerlijk positief motto die ik vaak zelf voor me herhaal.

De Green-broers zijn veel op tour geweest en vooral Hank is muzikaal en speelt vaak liedjes tijdens de bijeenkomsten maar ook op het Vlogbrothers kanaal. Ik vind het moeilijk om een favoriet te kiezen maar: Accio Deathly Hallows is echt heel leuk. In dat nummer deed Hank voorspellingen wat er in het laatste deel van de Harry Potter boeken zou gebeuren en helaas had hij sommige dingen goed (R.I.P. Hedwig).

VidCon & Crash Course

De Green-broers zijn de oprichters van het grootste evenement voor makers van online video’s. Elk jaar wordt het groter en het is inmiddels in meerdere landen te vinden.
Hank is ook co-creator van Crash Course. Een educatief kanaal, gratis te bekijken. Het aanbod is heel divers en bespreekt vele onderwerpen van wereldgeschiedenis, ecologie, Arabische cultuur, literatuur, economie.

Pemberly Digital

In 2012 kondigde Hank Green een nieuw project aan. Hij ging samen met Bernie Su een klassiek verhaal (Pride and Prejudice van Jane Austen) adapteren en geschikt maken voor YouTube. Uiteindelijk werd dat de Lizzie Bennet Diaries die ik zelf trouw elke week heb gekeken.

Als je deze vlogserie nog niet gezien hebt, aanrader! Het is Pride & Pejudice maar dan in de moderne tijd. In vlogs gemaakt door Lizzie volg je het aangepaste verhaal en deze manier van verhalen vertellen werkt echt goed!

Debuut

Hank Green heeft dus al ervaring met verhalen vertellen dus de stap naar auteurschap is niet heel opmerkelijk. Aan zijn debuut heeft hij 5 jaar gewerkt en op 21 september kwam het boek officieel uit! Ik had op dat moment net een hele stapel boeken gekregen op de Big Book Bonanza dus eigenlijk vond ik het niet kunnen om dan direct nog een boek te kopen. Dat was niet eerlijk voor de pareltjes van de Big Book Bonanza (bv: The Hate U Give van Angie Thomas of What if it’s us van Becky Albertalli & Adam Silvera). Maar na een paar dagen gaf ik toch toe en bestelde het boek op Bookdepository. Ik ben heel benieuwd naar zijn schrijfstijl en naar het verhaal zelf. Ik heb het Engelse boek besteld maar er is nu ook al een Nederlandse vertaling verschenen, met de titel: Een zeer opmerkelijk verschijnsel.

De Nederlandse flaptekst:
Op een nacht stuit de drieëntwintigjarige April May op een gigantische sculptuur die vanuit het niets opeens midden in Manhattan staat. Ze is meteen verrukt van het beeld en geeft hem de naam Carl. Ze maakt een filmpje en zet het op YouTube. Het filmpje gaat viral, als blijkt dat er in een andere steden in de wereld ook ‘Carls’ zijn gesignaleerd. April, de ‘ontdekker’, wordt op slag beroemd en staat vanaf dan voortdurend in de spotlights.

Terwijl de druk van de media steeds meer toeneemt, probeert April erachter te komen wat de Carls zijn, waar ze vandaan komen en vooral wat ze willen.

Ik ben zo benieuwd! Kort na de uitkomst kwam het boek al op nummer 1 van de New York Times Bestseller lijst dus dat is een goed teken. Binnenkort ga ik aan het boek beginnen en zal ik uiteraard op mijn blog een recensie plaatsen.

Kende jij Hank Green al? Of alleen zijn broer John Green?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *