Boeken over Boeken

The Book Thief - Markus ZusakDoe jij ook mee aan de Hebban Reading Challenge? Een van de categorieën is: #49 Lees een boek over boeken. De afgelopen maanden ging ik rustig op zoek naar boeken over boeken en verzamelde zo onderstaand lijstje! 

Library Kiss- Kasie West

Library Kiss

Library Kiss is een luchtig liefdesverhaal over Autumn die per ongeluk in de bibliotheek wordt opgesloten, samen met Dax, die bewust in de bibliotheek bleef. Langzaamaan leren ze elkaar beter kennen en krijgen ze meer begrip voor elkaar.

Een groot kritiekpunt voor mij was dat ze samen in de kantine tv gaan kijken in plaats van boeken lezen… ik bedoel.. hallo.. je bent in een bibliotheek! Lees elkaar romantisch voor, vorm een impromptu leesclubje… maar ga niet Pirates of the Caribbean kijken als je een gehele bibliotheek voor jezelf hebt! Oké, dat moest ik even gezegd hebben. Voor de rest was het wel een aardig tussendoor boek.

Echte liefde vind je in de boekhandel

Echte liefde vind je in de boekhandel – Victoria Henry

Als haar vader Julius overlijdt erft Emilia zijn boekhandel Nightingale boeken. De boekhandel ligt het kleine Engelse stadje Peasebroek en kampt helaas met financiële problemen omdat haar vader zich nooit echt met geldzaken bezig heeft gehouden. Emilia moet beslissen of ze de winkel openhoudt of toch verkoopt. Dorpsbewoners hebben allemaal op hun eigen manier een connectie met de boekhandel en komen regelmatig op bezoek in de winkel. Ze willen Emilia helpen om de winkel draaiende te houden. Emilia waardeert de steun, zeker die van Marlowe, een aardige vriend van haar vader, die meer van haar leeftijd is…

Het verhaal wordt vertelt vanuit meerdere perspectieven. Het blijft helaas allemaal een beetje oppervlakkig en niet alle verhaallijnen krijgen evenveel aandacht. Toch heeft het boek zeker wel charme en het is leuk om te lezen over zoveel boekliefhebbers en de tips die ze elkaar geven.

Dat was dus waarom mensen lazen. Omdat boeken dingen uitlegden, hoe je dacht en hoe je je gedroeg. En ze lieten je beseffen dat je niet alleen stond in dat doen wat je deed en voelen wat je voelde.

The Book Thief - Markus Zusak

The Book thief – Mark Zusak

The Book Thief  speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat over het meisje Liesel. Liesel steelt een paar keer een boek en die boeken helpen haar gezin en de mensen om haar heen. Zo is bij Liesel in huis een Joodse onderduiker, waar ze samen mee leest en leest ze ook voor uit haar boek als ze en haar buurtgenoten in de schuilkelders zitten als er een bomdreiging is.

Dit boek stond al zo lang op mijn TBR-plank,  nu was het eindelijk tijd om er echt aan te beginnen. Ik moest even wennen aan de vertelmanier, het verhaal wordt namelijk verteld door de Dood, maar uiteindelijk zat ik helemaal in het verhaal. Prachtig verhaal!

‘I have hated words and I have loved them, and I hope I have made them right.’

Dagboek van een boekverkoper - Shaun Bythell

Dagboek van een boekverkoper – Shaun Bytell

Een non-fictie boek over boekverkoper Shaun Bytell en zijn boekhandel The Bookshop in Wigtown. In het boek deelt hij dagelijks zijn ervaringen met klanten, problemen met zijn werknemers en andere problemen. Zijn toon is behoorlijk cynisch maar toch vond ik wel interessant. Ik had graag als bijbaan in een boekhandel willen scoren tijdens mijn studietijd maar dat is helaas nooit gelukt.Nu heb ik wel meer een realistisch beeld gekregen van het leven van een boekverkoper. Omdat het geen verhaallijn heeft en steeds korte stukjes zijn was het ideaal om tijdens korte treinritjes even op te pakken.

In mijn tijd als assistent in een tweedehandsboekenwinkel – door mensen die er niet werken vaak gezien als een paradijsje waar innemende oude heren in marokijnen folianten grasduinen – viel me vooral op dat er zo zelden echt belezen mensen kwamen. – George Orwell, Bookshop Memories

De boekhandel - Penelope Fitzgerald

De Boekhandel – Penelope Fitzgerald

Een vrouw opent een boekhandel in een klein Engels kustplaatsje maar wordt tegengewerkt door kwaadwillende personen. Dat is de basis van dit boek, klinkt goed toch? Dit boek is al in 1978 en krijgt nu meer aandacht door de verschijning van de verfilming. Ik zag veel positieve reacties en schrijfster Fitzgerald werd zelfs in een rijtje genoemd met Jane Austen en Charlotte Brönte.
Voor mij was het echter niet een succes, ik vond het verhaal traag en moest wennen aan de schrijfstijl. Ik leefde niet heel erg mee met haar en had nog we meer over de liefde voor boeken in het verhaal willen lezen. Er zaten wel leuke momenten in, maar over het geheel gezien viel dit boek toch wat tegen.

Maar niemand had ooit overwogen – en al helemaal niet gedacht dat Mrs. Green het zou overwegen – een boekhandel te openen.

Welk boek over boeken is jouw favoriet? Laat het me weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *